De toekomst van de FLOREAL

De Floreal is sinds 1939 een begrip onder vakantiegangers. De Algemene Centrale van het ABVV wilde Belgen (na het toekennen van het recht op betaald verlof) betaalbaar op vakantie laten te gaan. Tegenwoordig is (mede dankzij “democratisering” van de vliegtuigprijzen) het sociaal toerisme aan populariteit aan het inboeten. De arbeider en of bediende gaat liever naar het verre zuiden dan een vakantie in eigen land.

Met de coronapandemie kan het tij opnieuw keren. Sociaal toerisme kan zich heruitvinden. Nog steeds met de focus op betaalbaarheid, maar ook op luxe en beleving.

Hoe maken we van het sociaal toerisme opnieuw een florerende sector? Enkele suggesties ter verbetering:

Renovatie

De vakantieparken van de Floreal ondergaan de laatste jaren geleidelijk aan een renovatie. Maar telkens gaat het maar om een gedeeltelijke renovatie. Het is een tegenvaller als je ontbijt in een prachtig restaurant, maar slaapt in een appartement dat in meer dan 30 jaar nog niets is veranderd.

Vrijwel al de clubs vertonen oudersdomsverschijnselen. Een uitzondering hierop is de club in Mont-Saint-Aubert. Deze werd onlangs prachtig gerenoveerd. Belangrijk bij de renovatie is echter wel dat de clubs niet krak hetzelfde worden. Creatief omgaan in ontwerp en kleur heeft de voorkeur.

Zwembaden

Zwembaden zijn altijd een aantrekkingskracht. In Blankenberge en Mont-Saint-Aubert is er geen zwembad. Misschien stof tot nadenken.

Camping van de toekomst

De campings verdienen een mooie opknapbeurt. Er zou gestreefd moeten worden naar uniforme voorzieningen zoals een klein winkeltje op de camping, voldoende speeltoestellen , en een restaurant dat voorziet in ontbijt, lunches en avondmaal. Een klein openluchtzwembad op iedere camping (zoals in Colline de Rabais) is ook wenselijk. Liefst in een zo groen mogelijk omgeving, met veel bomen zodat er een rustieke setting wordt gecreëerd. Waar mogelijk de auto’s op een afgezonderde parking laten parkeren.

Floreal doet het al goed door verschillende tenten, en stacaravans aan te bieden. Alleen zien die er van buiten nogal vrij ‘basic’ en goedkoop uit. Een design stacaravan zou ook publiek aanspreken die anders niet naar de camping komt. O’hara heeft stacaravans in haar aanbod die ook meer luxe uitstralen.

Er kan ook gedacht worden aan een tentenweide op iedere camping, zodat zij niet tussen de stacaravans hoeven te slapen. In camping de Kempen is er bijvoorbeeld een tentenweide. Voorts moet elke camping voorzien worden van een mooi hoofdgebouw (rolstoeltoegankelijk) met winkeltje en restaurant/brasserie van ’s ochtends tot ’s avonds.

Fietsen!

Fietsen is de toekomst, fietsen is populair! De Floreal zou idealiter in elke club en op elke camping fietsen moeten verhuren. Een breed scala aan stadsfietsen, kinderfietsen, mtb’s en elektrische fietsen geniet de voorkeur.

De clubs van naderbij bekeken

Floreal Blankenberge: een indoor speeltuin zou een troef zijn voor de club in Blankenberge. Uit het Ruimtelijk Uitvoeringsplan van de omgeving bleek dat er voor Blankenberge nood was aan een indoor-speeltuin. Floreal kan op die behoefte inspelen. Daarnaast is er met de komst van het camperpark een tennis- en basketbalveld verdwenen. Dat is jammer, want zo zijn er minder recreatievoorzieningen. De kamers zijn verouderd, en bezoekers klagen over het feit dat de verwarming op de kamers niet individueel kan worden geregeld.

Floreal Nieuwpoort: doet het uitstekend, één van de betere Floreal clubs. Heeft een zwembad en veel recreatievoorzieningen. Is overzichtelijk en op een toplocatie.

Floreal Mont-Saint-Aubert: heeft een mooie renovatie achter de rug. Het speelterrein voor de club oogt niet mooi, en is eerder geschikt voor binnen dan voor buiten. Op de parking van het bijgebouw van de Floreal kan een klein openluchtzwembad worden gebouwd, of een kleine welness met hamam en sauna.

Floreal La Roche-en-Ardenne: gebruikt voor de kamers nog steeds sleutels in plaats van magnetische kaarten. Ligt in een mooie omgeving, en kreeg recentelijk een renovatie. Het zwembad zou open moeten zijn bij mooi weer, ook buiten de maanden juli en augustus.

Delen:

Reageer