Groen en N-VA vragen samen met Vlaams Belang extra gemeenteraad

Samenwerkinggroen

Oppositiepartijen Groen en N-VA hebben in samenwerking met Vlaams Belang een extra gemeenteraad laten inplannen aanstaande dinsdag. Aanleiding is het nieuwe bestuursakkoord van meerderheidspartijen CD&V, SP.A en Open VLD. Dat wordt woensdagavond voor het grote publiek voorgesteld in De Spil.

De drie oppositiepartijen vinden het niet kunnen dat het bestuursakkoord niet eerst wordt besproken in de gemeenteraad. Groen stelt onder meer de financiering van het akkoord in vraag. En Brecht Vermeulen (N-VA) vindt dat er zonder voorafgaand debat geen democratische controle mogelijk is.

Het initiatief tot het bundelen van krachten komt van gemeenteraadslid Filiep Bouckenooghe (Groen). De partij ging op zoek naar een 1/3 meerderheid die nodig is om een extra gemeenteraadszitting af te dwingen. Die meerderheid vond Groen uiteindelijk bij N-VA en Vlaams Belang. Een opmerkelijke samenwerking aangezien rond die laatste een cordon sanitaire heerst.

In een gezamenlijke brief stelden de oppositiepartijen voor om de extra zitting op woensdag 3 april te organiseren. De meerderheid ging daar niet op in, en plant de zitting op dinsdag 2 april. Op die manier kan de voorstelling in De Spil (woensdag) gewoon doorgaan.

Delen:

Reageer