N-VA verliest 5 zetels in gemeenteraad

Bartdelaere

De N-VA is de verliezer van deze gemeenteraadsverkiezingen. N-VA koos ervoor om met nieuwkomer Bart Delaere naar de verkiezingen te trekken, maar dat is niet succesvol gebleken.

N-VA kwam vorige gemeenteraadsverkiezingen op met Brecht Vermeulen als kandidaat burgemeester. De partij werd toen de grootste van Roeselare maar kon niet tot een coalitie komen met CD&V. De partij voerde met 12 gemeenteraadsleden de afgelopen 6 jaar oppositie.

De N-VA verloor 10,6% ten opzichte van 2012. Vlaams Belang kon heel wat stemmen terugwinnen die ze destijds waren kwijtgespeeld aan N-VA. De extreemrechtse partij gaat er 5,9% op vooruit, van 3 naar 6 gemeenteraadszetels. Ook CD&V kon kiezers terugwinnen van de N-VA.

Op een totaal van 39 gemeenteraadszetels (de voorbije legislatuur waren het er nog 37 [2 extra door stijging inwonersaantal] ) komt N-VA uit op 7 verkozen.

Dieter Carron (gesteund door zus Annelies Carron die recentelijk de politiek vaarwel zei [ze is momenteel nog gemeenteraadslid voor Open VLD]) haalt een persoonlijk goed resultaat met 1032 stemmen vanop de voorlaatste plaats, toch zesde verkozene. Gianni Boone, vroeger lid van Lijst Dedecker, en vorige gemeenteraadsverkiezingen kandidaat voor Open Stadslijst, raakte ook deze keer (ondanks een uitvoerige persoonlijke campagne) niet verkozen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft gezegd het slechte resultaat in Roeselare (en de minder scorende provincies West-Vlaanderen en Limburg) te gaan analyseren.

Delen:

Reageer