Bart De Meulenaer (N-VA) richt groep op tegen ‘activistische pers’

Screenshotdevijfdemacht

Bart De Meulenaer, rechts-conservatief gemeenteraadslid voor N-VA, heeft een groep opgericht tegen ‘activistische pers’. In een artikel op de rechtse site Doorbraak zegt hij dat het “tijd wordt dat kritische burgers zich wapenen en de pers van wederwoord voorzien“.

De Meulenaer richtte begin september de Facebookpagina De Vijfde Macht uit misnoegen met een editoriaal van Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck. Daarin besprak Bultinck de angst die er is onder witte Vlamingen, over de angst om hun dominante positie ten opzichte van mensen met een andere afkomst verliezen.

De Meulenaer omschrijft De Vijfde Macht als “een burgercollectief met doel tegenwicht te bieden tegen de eenzijdige berichtgeving van de pers”. De naam van de groep verwijst naar de ’trias politica’, waarbij de pers de vierde macht vormt. De Meulenaer vindt dat er nood is aan een vijfde macht, die de pers moet controleren. De pers verspreidt volgens hem nepnieuws.

Bart De Meulenaer is samen met Pieter Auwaerts, al meteen tot het eerste wapenfeit overgegaan, en eist wederwoord op de website van Knack. Als zijn eis niet wordt gehonoreerd overweegt De Meulenaer klacht in te dienen bij de politie voor laster en eerroof.

De Vijfde Macht bestaat uit een vijftal bestuursleden, allen Vlaams-nationalist, waaronder enkele politica van N-VA. Het manifest van de groep ’tot hier en niet verder’, werd reeds door een dertigtal mensen (waaronder Roeselaarse partijgenoten) ondertekend. Sommigen verkozen ervoor enkel met de initialen van voor- en achternaam te worden vermeld.

Delen:

Reageer