Deliveroo weldra in Roeselare?

In twee steden in West-Vlaanderen rijden al fietskoeriers rond die warme maaltijden aan huis bezorgen. Dat zijn respectievelijk Brugge en Kortrijk. Een logische volgende stad zou Roeselare moeten zijn.

Kortrijk telt +70 000 inwoners. In het centrum van Brugge wonen 20 000 inwoners met daar nauw aansluitend Sint-Andries, Sint-Kruis, Sint-Michiels enz., wat het bereik snel doet oplopen tot 80 000 in een dichtbevolkte regio. 

Roeselare mag met zijn 60 000 inwoners niet onderdoen. Door de jaren heen is Rumbeke haast verweven met Roeselare, Beveren ligt binnen handbereik. 

Toch lijkt dat het probleem niet te zijn. Brugge en Kortrijk staan bekend als studentensteden, en profiteren daar natuurlijk van. Maar de grootste factor is toerisme. Brugge en Kortrijk hebben monumentale gebouwen in de stad die veel dagjesmensen naar de stad brengen. Dat gaat samen met veel winkels en horecazaken, wat beide steden in het voordeel brengt. Zoals in grootsteden zijn er veel ‘on the go’-zaken, kleine snackzaken, of theehuizen. Laat dat net de grootste belanghebbenden zijn bij een fietskoeriersdienst. 

Roeselare kent dat fenomeen veel minder. Het blijft bij vrij conservatief op restaurant gaan. Toch zijn er mogelijkheden. Fastfoodzaken zoals McDonalds kunnen op het netwerk aansluiten, maar denk ook aan de sushizaak tegenover het station, en de vele pittazaken en pizzeria’s die de stad kent. Die laatste kunnen hun scooters van de hand doen voor bestellingen binnen het centrum.

Momenteel zijn er twee grote spelers inzake maaltijdbezorging; het Britse Deliveroo en het Amerikaanse UBER Eats. UBER, gekend van de gelijknamige taxi’s, komt momenteel niet dichter bij ons dan Gent. Alles hangt af van Deliveroo die ook als enige opereert in Kortrijk en Brugge. De hoop op een Belgisch bedrijf is miniem nadat het Brusselse Take Eat Easy! in 2016 moest sluiten door de toenemende concurrentiekracht van internationale spelers zoals Deliveroo. Natuurlijk is er ook de negatieve kant, namelijk het statuut van de Deliveroo-‘riders’ waar al heel wat over gesproken is.

Reageer